Home
Stem
Bekijk video
Doe mee
Contact
Winnaars
Planning
Blijf op de hoogte
Partners

De verkiezing

De verkiezing

In 2014 is de verkiezing 'Beste Product van het Jaar België' voor de eerste keer georganiseerd. De verkiezing is een initiatief van Q&A en wordt in samenwerking met Consumer Contest Company georganiseerd.

Q&A is vooral bekend van de grootschalige consumentenverkiezing 'Retailer of the Year'. Dit concept wordt inmiddels in diverse Europese landen georganiseerd, waarbij consumenten hun favoriete winkelketens beoordelen.

In de verkiezing 'Beste Product van het Jaar België' kunnen consumenten nu ook producten beoordelen. Het concept is ontstaan vanuit de wens dat consumenten hun mening willen delen over hun favoriete producten. Het doel van de verkiezing is om consumentenproducten positieve media aandacht te geven. De producten worden beoordeeld op verschillende criteria. De winnaars worden bekroond omdat ze de hoogste score hebben behaald op de volgens de consument belangrijkste aspecten van een product. 

Bekijk de video
Alles over deze verkiezing

Werkt deze verkiezing hetzelfde als andere verkiezingen?

In deze verkiezing kun je – net als bij een parlements/beste acteur/beste popster/beste filmverkiezing - je stem uitbrengen. In dit geval stem je op een product binnen een bepaalde categorie, zoals je bij films bijvoorbeeld een categorie beste vrouwelijke hoofdrolspeler en een categorie beste regisseur hebt. Bekijk hier een overzicht van de categorieën van afgelopen editie. De verkiezing kent ook specifieke categorie(ën) voor duurzame producten.

Doen alle consumentenproducten mee?

Nee, niet alle consumentenproducten doen mee. Wel kan iedere fabrikant gratis producten aanmelden. De organisatie van de verkiezing zorgt er vervolgens voor dat de producten van de fabrikanten in goede categorieën worden geplaatst zodat er eerlijke concurentie ontstaat. Fabrikanten mogen zelf kiezen welke producten ze bij de organisatie aanmelden. Dit betekent dus dat je in de vragenlijst een lijst met producten te zien krijgt waaruit je kunt kiezen en dat alleen op deze producten gestemd kan worden.

Hoe breng ik mijn stem uit?

Wanneer u een product gaat beoordelen, selecteert u eerst een productcategorie en vervolgens het te beoordelen product. Bij een beoordeling staan producteigenschappen en houding & gedrag ten aanzien van het gekozen product centraal. De beoordeling bestaat uit het toekennen van een aantal sterren of een cijfer. Elke stem heeft - doordat u een beoordeling heeft gegeven - ook een gemiddeld cijfer. U geeft een beoordeling van het product op de volgende aspecten:

  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Productpresentatie
  • Gebruikstevredenheid

De deelnemende producten binnen de duurzame categorieën worden ook nog op het aspect duurzaamheid beoordeeld.

Bij de bepaling van de houding en het gedrag worden de volgende twee vragen gesteld:

  • Is er ten aanzien van dit product sprake van een herhalingsaankoop?
  • Zou u dit product aanbevelen bij een vriend of collega?

Persoonsgegevens van deelnemende consumenten (o.a. leeftijd, geslacht, postcode) gebruiken we voor een gedetailleerde analyse.

Is deze verkiezing een soort onderzoek?

De verkiezing is geen onderzoek. Alle deelnemers worden namelijk niet door een exact gelijk deel van de bevolking van België beoordeeld zoals bij een representatief onderzoek. Wel proberen we de verkiezing zo eerlijk mogelijk te organiseren zodat alle deelnemende producten gelijke kansen hebben om te winnen.

Wie de meeste stemmen heeft, wint?

Nee, het is iets ingewikkelder. Het product met het hoogste (gecorrigeerde) eindcijfer wint. Om te kunnen winnen heeft een product minimaal 150 stemmen nodig en hoe meer stemmen het product krijgt, hoe lager de correctie van het eindcijfer. De correctie wordt toegepast om de betrouwbaarheid van de verkiezing te vergroten. Hoe groter het aantal stemmen, hoe lager de correctie op het gemiddelde eindcijfer. Het product met het hoogste gecorrigeerde eindcijfer wint.

Wat zegt mij het dan als een product wint?

De verkiezing kan worden gezien als een wedstrijd tussen een aantal consumentproducten in een aantal categorieën. Het winnende product is door minimaal 150 consumenten beoordeeld met het hoogste cijfer ten opzichte van de overige/concurrent producten in deze categorie. Daarnaast heeft de consument altijd het laatste woord. Producten hebben bestaansrecht bij de gratie van de gebruiker. Met deze verkiezing geven we de consument het laatste woord.

Hoe kan ik zien dat een product gewonnen heeft?

Het product met het hoogste gecorrigeerde eindcijfer is de categoriewinnaar. Deze winnaars mogen een jaar lang de titel 'Beste Product van het Jaar' in hun categorie dragen. U kunt een winnaar herkennen doordat u bijvoorbeeld het logo van ‘Beste Product van het Jaar België 2021-2022’ op het product in de winkel ziet staan of doordat het logo in reclame uitingen wordt gebruikt.

De categoriewinnaars maken kans op de overalltitel: 'Beste Product van het Jaar'. De overallwinnaar is de categoriewinnaar met het hoogste gecorrigeerde eindcijfer. De producten binnen de duurzame productcategorieën worden apart beoordeeld en maken geen kans op deze overalltitel.

Alle winnaars worden na afloop van de verkiezing op deze website gepupliceerd.